15 Μαρτίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ! ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ 13:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ 13:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας στήνει τη δημόσια εκπαίδευση στο απόσπασμα. Ανακοίνωσε την Κυριακή 13 Μάρτη την επίσημη απόφαση του για τη συγχώνευση των δύο λυκείων της Σύρου, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου, των γονιών, των μαθητών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται, όπως δηλώνει και το ίδιο, για την πρώτη φάση των συγχωνεύσεων, καθώς δημιουργείται πλέον ένας μόνιμος μηχανισμός συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου και τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να πληρώσουν οι εργαζόμενοι «τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης». Αποκαλύπτεται, κατά συνέπεια, το πρώτο επεισόδιο από το εφιαλτικό τοπίο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όπου η μόρφωση θα υποτάσσεται, πλέον, σε περικοπές διαρκείας, ιδιαίτερα μετά και τις επικείμενες αποφάσεις για παράταση και μονιμοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε μετά τις 25 Μάρτη.

Πανελλαδικά καρατομούνται 2053 σχολικές μονάδες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση [συγχωνεύονται 1523, υποβιβάζονται 281 και καταργούνται 249], ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συγχωνεύονται 410 Γυμνάσια και Λύκεια, δηλαδή συνολικά φέτος σε όλη τη χώρα καταργούνται 1056 σχολικές μονάδες! Αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα πως πίσω από τους «παιδαγωγικούς λόγους» που επικαλείται το Υπουργείου κρύβονται ξεκάθαρα λογιστικά κριτήρια και η επιλογή να προωθηθεί το φτηνό, αυταρχικό σχολείο της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι αρχικοί ισχυρισμοί για εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής δομής στην περιφέρεια μέσα από την κατάργηση των ολιγοθέσιων σχολείων (2θέσια-3θέσια) και τη δημιουργία νέων 6θέσιων σχολείων χάθηκε στην πορεία, καθώς, στην πράξη, συγχωνεύονται δύο ή και τρία ολιγοθέσια σχολεία, δημιουργώντας ένα νέο επίσης ολιγοθέσιο σχολείο. Γεγονός που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως η μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών και η εξοικονόμηση σε εκπαιδευτικό προσωπικό αποτέλεσαν τα μοναδικά κριτήρια για την αναδιαμόρφωση του σχολικού δικτύου.

Στη Σύρο, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Ράπτη, η συγχώνευση των δύο λυκείων αποτελεί το πρώτο βήμα για μια σαρωτική συρρίκνωση του σχολικού δικτύου την επόμενη χρονιά που θα αφορά τόσο τα γυμνάσια, όσα και τα δημοτικά. Η ανακολουθία και τα ψεύδη του κ. Ράπτη είναι ενδεικτικά του τρόπου που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κυβέρνηση τη μόρφωση και τη νέα γενιά. Αυτό είναι, δυστυχώς, το ήθος και η ποιότητα των υπευθύνων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των διοικητικών της οργάνων.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά είναι ήδη στην αντίπερα όχθη. Παλεύουν και θα συνεχίζουν να παλεύουν για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, για την αναίρεση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των λουκέτων και του νέου σχολείου της αγοράς. Το κοινό μέτωπο νεολαίας, εκπαιδευτικών, γονιών που έχει συγκροτηθεί έχει ήδη πετύχει πολλά , μπορεί να νικήσει και να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική της μορφωτικής και εργασιακής οπισθοδρόμησης. Ήρθε η ώρα των μαχητικών πανεκπαιδευτικών-πανεργατικών αγώνων. Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο να υπερασπιστεί τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Ήρθε η ώρα να μιλήσει η κοινωνία. Τα οράματά μας για τη νέα γενιά μπορούν να παρασύρουν το μίζερο τοπίο των περικοπών και την προσπάθεια συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ 13:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ