26 Μαρτίου 2011

Προβολή από την κινηματογραφική λέσχη του Συλλόγου την Πέμπτη 31/3 στον κινηματογράφο Παλλάς στις 21:30

Σταυροδρόμια ζωής ***

Ισραηλινή ταινία
Σκηνοθεσία: Σκάνταρ Κόπτι, Γιάρον Σάνι
Παίζουν: Φουάντ Χαμπάς, Νισρίν Ριάν, Ελίας Σάμπα
Μια μικρή ευχάριστη έκπληξη, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Παλαιστινίου Σκάνταρ Κόπτι και του Ισραηλινού Γιαρόν Σανί. Το σινεμά λειτούργησε σαν γέφυρα φιλίας για τους δύο σκηνοθέτες, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους ήρωες της ταινίας.
Η ζωή, που αποτυπώνεται με την αμεσότητα ενός ντοκιμαντέρ στις εικόνες, είναι αμείλικτη και καταστροφικά παράλογη. Ο αυθεντικός τίτλος του φιλμ, «Αjami», είναι και το όνομα μιας γειτονιάς στη Γιάφα του Ισραήλ, στην οποία ζουν εβραίοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί.
Ο Κόπτι και ο Σανί πλέκουν στιγμιότυπα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Στην πρώτη, ένας μουσουλμάνος καφετζής πυροβολεί θανάσιμα έναν γκάνγκστερ, επίσης μουσουλμάνο, που του πρόσφερε προστασία. Το αποτέλεσμα: τα δύο ανίψια του γίνονται στόχος εκδίκησης. Στη δεύτερη, ένας νεαρός Παλαιστίνιος από τα Κατεχόμενα εργάζεται παράνομα για να εξασφαλίσει τα νοσήλια της μητέρας του. Στην τρίτη, ένας Παλαιστίνιος σχεδιάζει να μετακομίσει στο σπίτι της εβραίας φίλης του. Στην τέταρτη ιστορία, ένας Ισραηλινός αστυνομικός αναζητεί τους δολοφόνους του στρατιώτη αδελφού του. Τα «Σταυροδρόμια ζωής» είναι υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.