05 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση του Συλλόγου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς




Συναδέλφισσες/ οι

Το Δ.Σ του συλλόγου μας, σας εύχεται καλή αγωνιστική και δημιουργική σχολική χρονιά.

Η νέα σχολική χρονιά συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία για τους εκπαιδευτικούς και το σύνολο του κόσμου της εργασίας. Μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΔΗ.ΜΑΡ, υλοποιώντας στο ακέραιο τις απαιτήσεις της τρόικας, εγκαταλείπει οριστικά τη φρασεολογία της «αναδιαπραγμάτευσης» και επιδιώκει να ψηφίσει ένα νέο πακέτο επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, τον κόσμο της εργασίας στην πτώχευση και στην εξαθλίωση.


Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία, η κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποτελούν και πάλι το βάρβαρο πλαίσιο πολιτικής της τρικομματικής Κυβέρνησης. Η εφεδρεία, ανεξάρτητα από προσωπεία, θα είναι περισσότερο σκληρή και βάρβαρη από την εφεδρεία που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα τι μορφή θα έχει, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης» θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με τα 640 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.

Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Η πολιτική των περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει ως αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία τους. Οι ελάχιστοι διορισμοί που ανακοίνωσε το Υπουργείο για την εκπαίδευση (σύνολο 225 εκπαιδευτικοί και 40 από αυτούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς (λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων), αλλά δεν ανταποκρίνονται ούτε στην αναλογία 1:5 (προσλήψεων / συνταξιοδοτήσεων) που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το δημόσιο (στην πρωτοβάθμια την τελευταία διετία η αναλογία είναι 1:27). Είναι φανερό ότι ήδη εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται, χωρίς να έχουν ψηφιστεί!

Ο σύλλογος μας συμμετέχει στο συλλαλητήριο των πρωτοβάθμιων σωματείων το Σάββατο 8/9 στις 12 το πρωί στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και καλεί σε μαζί συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΔΟΕ την Τετάρτη 12/9 όπου θα δώσει συνέντευξη τύπου για την ανάδειξη των τοπικών εκπαιδευτικών προβλημάτων.