08 Οκτωβρίου 2012

Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στην Μύκονο



Και η φετινή σχολική χρονιά, εξαιτίας του παγώματος των διορισμών και της δραστικής μείωσης των αναπληρωτών, βρίσκει τα  σχολεία της Μυκόνου ελλείψει εκπαιδευτικών. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου δεν έχουν σταλεί ακόμα 2 γυμναστές, 2 δάσκαλοι, όλες οι ειδικότητες του ολοήμερου και 2 δάσκαλοι ειδικής αγωγής. Με αυτό τον τρόπο δεν λειτουργούν τα τμήματα υποδοχής, ένταξης, ενισχυτικής και παράλληλης στήριξης. Επίσης δεν υπάρχουν καθηγητές γαλλικής και γερμανικής παρότι υπάρχουν σαν επιλογή και οι δύο αυτές γλώσσες.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου λείπουν ένας γυμναστής, ένας μουσικός, καθηγητής αγγλικής και γαλλικής ώστε να καλύψει κάποιες ώρες, όλες οι ειδικότητες του ολοημέρου και 1 δάσκαλος ειδικής αγωγής ώστε να λειτουργήσει το τμήμα παράλληλης στήριξης.
Στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς λείπουν όλες οι ειδικότητες του ολοημέρου, ένας δάσκαλος για να λειτουργήσει το ολοήμερο και παράλληλα με αυτά δεν λειτουργούν τα τμήματα υποδοχής και ένταξης όπως και πέρυσι.
Στο 3ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου δεν έχει σταλεί ακόμα νηπιαγωγός ειδικής αγωγής ώστε να λειτουργήσει το τμήμα παράλληλης στήριξης.
Γενικότερα όσον αφορά στα νηπιαγωγεία κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις αιτήσεις των μαθητών που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά (νήπια και προνήπια), καθώς οι ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφτούν από τα υπάρχοντα τμήματα και οδηγούν στην αναγκαστική κλήρωση των προνηπίων.
Η μη έγκαιρη εγγραφή των μαθητών τον Ιούνιο, η ταυτόχρονη κλήρωση μαθητών που έχουν εργαζόμενους η μη γονείς, οι περαιτέρω μετεγγραφές νηπίων εν μέσω  σχολικής χρονιάς δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Στα νηπιαγωγεία τα τμήματα αποτελούνται στις περισσότερες φορές από το μέγιστο αριθμό νηπίων που προβλέπεται από το νόμο (25 παιδιά) και υπάρχουν μαθητές οι οποίοι έχουν μείνει εκτός σχολείου, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο τόσο για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και για τη ζωή των  εργαζόμενων γονιών τους. 
Η αδιοριστία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα ψίχουλα που μας δίνουν πλέον για μισθό, όπως και όλες οι  επιπλέον μειώσεις στα κονδύλια για την παιδεία και τη χρηματοδότηση των δήμων που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες στον κόσμο της εκπαίδευσης, τους γονείς και τους εργαζομένους.
Είναι προφανές πως το τοπίο της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα  χτυπά ακόμα περισσότερο την περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα,  καθώς πλέον η επιβίωση των συναδέλφων είναι ανέφικτη. Ιδιαίτερα στη Μύκονο λόγω του υψηλού κόστους ζωής σε συνδυασμό με το μισθό της πείνας κάποιοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν της θέσης τους διότι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.
Δικαίωμα και καθήκον μας είναι να μην υποταχτούμε στα σχέδια τους και να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε:
Άμεση στελέχωση των σχολικών μονάδων με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς
Ίδρυση νέου τμήματος νηπιαγωγείου, ώστε να μην μείνει κανένας μαθητής έξω από το δημόσιο σχολείο με παράλληλη αποσυμφόρηση των άλλων τμημάτων
Αύξηση των μισθών και των κονδυλίων για την παιδεία