31 Αυγούστου 2014

Έναρξη σχολικής χρονιάς




Το Δ. Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων του νομού Κυκλάδων, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της κάλυψης των τεράστιων κενών και ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παρατηρείται στα Δημόσια Σχολεία της χώρας και των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το σχολικό έτος 2014 – 2015.


Τη Δευτέρα 1/9 ξεκινάει και τυπικά η νέα σχολική χρονιά και είναι άγνωστο ακόμη πως θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς για ακόμη μια χρονιά η κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν πραγματοποίησε κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού, αφήνοντας ακάλυπτες χιλιάδες οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησαν συνολικά, λόγω συνταξιοδότησης, 9.000 εκπαιδευτικοί και στη θέση τους έχουν διοριστεί μόνο 278, αναλογία 1/ 32. Κατά συνέπεια στο χώρο της εκπαίδευσης δεν τηρείται ούτε η αρχική μνημονιακή δέσμευση για μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ούτε η μεταγενέστερη του μεσοπρόθεσμου για μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Αυτή τη δραματική κατάσταση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά η λαλίστατη νέα ηγεσία του υπουργείου υποσχόμενη διορισμούς εκπαιδευτικών μέσα στα πλαίσια πάντα των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας που έχουν οδηγήσει σε διάλυση τη δημόσια εκπαίδευση, ξεχνώντας παράλληλα πως αυτή η κυβέρνηση είναι που οδήγησε σε διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικούς των τεχνικών ειδικοτήτων το περασμένο καλοκαίρι. Δεν αναφέρει επίσης το υπουργείο ότι έχουν δεσμευτεί ως κυβέρνηση για σταθερή μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο και για εξωφρενικά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους τα δύο επόμενα χρόνια, δεσμεύσεις που οδηγούν σε νέες μειώσεις μισθών, κοινωνικών δαπανών αλλά και του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο. Τα κροκοδείλια δάκρυα για το δημόσιο σχολείο είναι το προπέτασμα καπνού για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Στην πράξη, η πολιτική με την οποία επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά είναι οι συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολικών μονάδων, οι συμπτύξεις τμημάτων, ο αποκλεισμός των προνηπίων από την προσχολική εκπαίδευση, η διάλυση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, η μετατροπή του ολοήμερου σχολείου σε πιλοτική δομή που θα χρηματοδοτείται μόνο διαμέσου του ΕΣΠΑ και η αύξηση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Θυμίζουμε ότι από τους 19.000 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που ανακοινώθηκαν ότι θα προσληφθούν για τη φετινή χρονιά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η συντριπτική τους πλειοψηφία (14.500) προέρχονται από το ΕΣΠΑ και αφορούν μόνο συγκεκριμένες θέσεις εργασίας – στην πρωτοβάθμια τις θέσεις υπευθύνου στο ολοήμερο σχολείο και την ειδική εκπαίδευση- με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και να ελαστικοποιείται το ωράριο των εκπαιδευτικών, διαλύοντας στην πράξη το ολοήμερο σχολείο.

Επομένως όχι μόνο δεν προχωρούν σε προσλήψεις , αλλά έχουν μειώσει δραματικά και τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες των σχολείων. Διατηρούν, παράλληλα, ομήρους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που πάνω από 10 χρόνια περιπλανώνται σε κάθε μέρος της Ελλάδας χωρίς προοπτική μόνιμου διορισμού και με μισθούς εξαθλίωσης. Αυτούς τους εκπαιδευτικούς προσπαθεί η συγκυβέρνηση να ενοχοποιήσει για την άθλια κατάσταση του δημόσιου σχολείου, διαμέσου της αξιολόγησης, προχωρώντας όχι σε διορισμούς, αλλά σε απολύσεις εκπαιδευτικών. Η ίδια η ζωή, όμως, υποδεικνύει ότι τα σχολεία έχουν ανάγκη από δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι αξιολογητές και σύγχρονους επιθεωρητές.

Για τις Κυκλάδες με την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών του μόνιμου προσωπικού (μεταθέσεις – αποσπάσεις ) λείπουν 190 δάσκαλοι και 99 νηπιαγωγοί και αντίστοιχα μεγάλος αριθμός κενών καταγράφεται και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη από την περσινή στο ίδιο χρονικό διάστημα (πριν την τοποθέτηση των αναπληρωτών), καθώς αυξήθηκε φέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που μετακινήθηκε από το νομό. Είναι άγνωστο ακόμη πότε θα τοποθετηθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση, αν την επόμενη εβδομάδα δεν έχει βγει η οριστική εγκύκλιος για τους αναπληρωτές του τακτικού προϋπολογισμού υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος σε πολλά νησιά των Κυκλάδων να μην γίνει ο αγιασμός, καθώς τα συγκεκριμένα σχολεία στελεχώνονται αποκλειστικά με αναπληρωτές. Επιπρόσθετα, στο βαθμό που ο αριθμός που θα τοποθετηθεί στην περιοχή των Κυκλάδων δε μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες, θα πρέπει να αναμένουμε το δεύτερο κύμα των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ, κάπου στα τέλη Σεπτέμβρη, στην καλύτερη περίπτωση και μόνο για τις θέσεις του ολοήμερου σχολείου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ολοήμερο σχολείο δε θα μπορέσει να λειτουργήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αρκετές ειδικότητες θα λείπουν, θα χαθούν πολλές ώρες μαθημάτων, αναγκαστικά θα συμπτυχθούν τμήματα, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα, ενώ είναι σίγουρο ότι οι δομές της ειδικής αγωγής θα πρέπει να περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Οκτώβρη. Ήδη το υπουργείο συζητάει αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και μείωση των ωρών διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων (!!) προκειμένου να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται στο ολοήμερο σχολείο.

Το Δ.Σ του συλλόγου μας καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε αγωνιστική εγρήγορση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Η διάλυση του δημόσιου σχολείου, όπως και η διάλυση της υγείας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντίστοιχες ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο της Σύρου απαιτούν, όχι φιλανθρωπία και δηλώσεις καλής θέλησης, αλλά αγωνιστικό πανεργατικό μέτωπο και διακλαδικό συντονισμό των σωματείων και των συλλόγων για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Διεκδικούμε :


Την άμεση κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σύσταση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα (οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στα Δημοτικά σχολεία ΕΑΕΠ) χωρίς δεύτερες αναθέσεις στη διδασκαλία μαθημάτων,


Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή,


Κάλυψη όλων των θέσεων εκπαιδευτικών υποστηρικτικών δομών με μόνιμους διορισμούς (ολοήμερα, τμήματα ένταξης, ειδικά σχολεία, θέσεις παράλληλης στήριξης κλπ.), μείωση του αριθμού των μαθητών στο τμήμα (15 νήπια ανά νηπιαγωγό, 20 μαθητές στο τμήμα στο Δημοτικό ανά δάσκαλο),


Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3840/2010 – Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 - Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.