03 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για Ρωμανό



Ο σύλλογος Δ-Ν Σύρου-Τήνου-Μυκόνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κρατούμενο Ν. Ρωμανό για τον αγώνα αξιοπρέπειας και για τη μάχη που δίνει για τη ζωή του. Εδώ και είκοσι μέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας γιατί του στερείται το δικαίωμα της παρακολούθησης της σχολής στην οποία έχει εισαχθεί και κατά συνέπεια το δικαίωμα ολοκλήρωσης των σπουδών του, με το δικαιολογητικό ότι είναι κρατούμενος και γι' αυτό δε δικαιούται εκπαιδευτικής άδειας. Θεωρούμε ότι πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα όλων των νέων και αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Ν. Ρωμανού. Οι κρατούμενοι που αποφασίζουν να συνεχίσουν σπουδές είναι αξιέπαινοι γι' αυτό αλλά και για το γεγονός ότι διαγωνίζονται και επιτυγχάνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.



Η αναλγησία και εκδικητικότητα του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού κράτους που καταπατάει δικαιώματα και ελευθερίες σε όλους τους τομείς, έχει φέρει τον συγκεκριμένο κρατούμενο στα όρια του θανάτου. Οι γιατροί εκφράζουν φόβους για τη ζωή του Ν. Ρωμανού. Μέσα στον παροξυσμό της αυταρχικότητάς του το μνημονιακό κράτος θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θέλει νεκρό από απεργία πείνας , ακολουθώντας και σ' αυτό το σημείο την πολιτική της Μ. Τhacher που άφησε, στη δεκαετία του '80 , τον Ιρλανδό αγωνιστή Μπόμπι Σάντς να πεθάνει σε απεργία πείνας. Να δούμε λοιπόν αν η συγκυβέρνηση θ' ακολουθήσει αυτό το δρόμο μέχρι τέλους. Το γεγονός ότι με την πολιτική της ευτελίζει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια όλων μας (εξαθλίωση , φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες) είναι κάτι παραπάνω από αυταπόδεικτο.

Διεκδικούμε άμεσα να παραχωρηθεί το δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας στον Ν. Ρωμανό και σε όλους τους κρατούμενους των φυλακών που σπουδάζουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.