29 Οκτωβρίου 2015

Για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αποκαλούμενα ως “πλούσια” και “τουριστικά” νησιά των Κυκλάδων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση «αγνοεί» το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη νησιωτική Ελλάδα. “Πλούσιο” πρέπει να θεωρείται ένα νησί που διασφαλίζει για τους εργαζόμενούς του “πλούτο” και επάρκεια στις κοινωνικές δομές και παροχές του, που είναι στελεχωμένο στους τομείς της υγείας και της παιδείας και όχι αυτό που τους τουριστικούς μήνες ελάχιστοι εργοδότες συγκεντρώνουν τον πλούτο που παράγεται από την τουριστική κίνηση δίνοντας μισθούς πείνας στον κόσμο της εργασίας.





Οι εκπαιδευτικοί που διαμένουν σε νησιά όπως η Μύκονος αλλά και στα υπόλοιπα τουριστικά Κυκλαδονήσια, ήδη αμείβονται με πετσοκομμένους και πενιχρούς μισθούς και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες με την αυξημένη ακρίβεια που παρατηρείται στα νησιά, σε τιμές ενοικίων, ειδών πρώτης ανάγκης, σε λειτουργικά έξοδα (βενζίνη, ρεύμα, νερό), αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους. Δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα υπερκέρδη της τουριστικής βιομηχανίας, βιώνουν απλώς τις συνέπειες της στο κόστος της καθημερινής ζωής τους. Από αυτή την άποψη η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί μια ακόμη οριζόντια περικοπή στους μισθούς μας.

Ως εκ τούτου δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα γενικευτεί το επόμενο καλοκαίρι και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, συνεχίζοντας αταλάντευτοι τον αγώνα για την ανατροπή του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3.