08 Νοεμβρίου 2015

Αυτό λέγεται μορφωτικός καιάδας κύριε υπουργέ .


Με πάμπολλες ανακοινώσεις και περισσό θράσος ο υπ. παιδείας του τρίτου μνημονίου διακηρύσσει την «προτεραιότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την ειδική εκπαίδευση. Στην πράξη, πίσω από τη φιλανθρωπία και τον ψευδοανθρωπισμό, δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα μισά τμήματα ένταξης στο νομό Κυκλάδων δεν λειτουργούν, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών και οι οικογένειες τους περιμένουν τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης . Και όλα αυτά σε ένα νησιωτικό νομό όπου συχνά δεν υπάρχει καμιά δομή ειδικής αγωγής. 
 


Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι οικογένειες των μαθητών να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις (οι οποίες πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο) και το κράτος να επωφελείται από αυτήν την απόφαση, αφού δημιούργησε τις προϋποθέσεις εμφάνισης του φαινομένου και πρακτικά «έφερε» άλλη μια πλευρά ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης στο βασικό της κύτταρο που είναι η σχολική τάξη. Αιμορραγεί η εργατική οικογένεια, λόγω τις συρρίκνωσης και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Με τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών παράλληλης στήριξης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 6 Νοέμβρη μόνο τέσσερις δάσκαλοι και ένας νηπιαγωγός (!!!) προσλαμβάνονται στο νομό για το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης. Με αυτό τον τρόπο πιστοποιείται και τυπικά ο μορφωτικός αποκλεισμός αυτών των παιδιών που αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους. Αυτό είναι το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο του φτηνού σχολείου της αγοράς που ιεραρχεί ως σημαντικό και αξιόλογο όχι τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών αλλά τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της περιβόητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Με αυτή την πολιτική το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε ανειρήνευτη πάλη και σύγκρουση.

Διεκδικούμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, να καλυφθούν εδώ και τώρα με εκπαιδευτικούς όλες οι αιτήσεις παράλληλης στήριξης που έχουν εγκριθεί. Δεν πρόκειται να δεχθούμε και θα καταγγείλουμε κάθε προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης να αναλάβουν δύο και τρία παιδιά μοιράζοντας το ωράριό τους, πρακτική που υπονομεύει την παιδαγωγική αξία της παράλληλης στήριξης και ανακυκλώνει και νομιμοποιεί το μορφωτικό αποκλεισμό.

Ο μορφωτικός καιάδας που ετοιμάζουν στα παιδιά μας δεν θα υλοποιηθεί, θα τον ανατρέψουμε. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 12 Νοέμβρη .