14 Σεπτεμβρίου 2017

Για τη στέγαση εκπαιδευτικών




Πίσω από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να καλλιεργήσει το υπουργείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κρύβεται η αθλιότητα της ελαστικής απασχόλησης και της μόνιμης αναπλήρωσης που βιώνουν κάθε χρόνο πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μετακινούνται κάθε χρόνο από νησί σε νησί με μια βαλίτσα στο χέρι, κρατώντας ωστόσο όρθιο το δημόσιο σχολείο παρά την κυβερνητική πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου.

Η αδυναμία των συναδέλφων μας στα πολύ τουριστικά νησιά (Μύκονος- Σαντορίνη) να βρουν στέγη, τη φετινή και όχι μόνο χρονιά, απλά αποτυπώνει, με τον πλέον δραματικό τρόπο, την πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο και συνακόλουθα την πλήρη υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Πρόκειται για καταστάσεις που απαξιώνουν πλήρως το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Ως σύλλογος δεν πρόκειται να μπούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι και οι δύο το ίδιο συνυπεύθυνοι, είναι και οι δύο φορείς της ίδιας πολιτικής.

Η κυβέρνηση διότι διαιωνίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το καθεστώς των μηδενικών διορισμών, αντιμετωπίζοντας τις ανθρώπινες ζωές με λογιστικό, γραφειοκρατικό τρόπο. Την ίδια στιγμή που ο νόμος 4483/2017 για «Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών» παραμένει πουκάμισο αδειανό. Παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου επισημαίνεται ότι “οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορεί να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων”.

Αντίστοιχα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μας ενημερώσουν και κυρίως τους δημότες τους τι έκαναν και ποια πίεση άσκησαν για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. Για να είμαστε συγκεκριμένοι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η τουριστική βιομηχανία των νησιών τους δηλαδή μαύρα, αφορολόγητα ευέλικτα και ελαστικά. Οι άοκνες προσπάθειες τους για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής των νησιών τους και των αντίστοιχων επιχειρηματικών συμφερόντων που οι ίδιοι εκφράζουν δεν συνδυάζονται δυστυχώς με ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον για το δημόσιο σχολείο.

Δεν θέλουμε να μας υιοθετήσει κανένας, όπως κάποιος φαιδρός της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες ισχυρίστηκε, θέλουμε ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι της μόρφωσης και της παιδείας να ζούμε με αξιοπρέπεια για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνια και την αγωνιστικότητα και στους μαθητές μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυκόνου τη Δευτέρα 18/9 στις 13:30 .